flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про посилення заходів безпеки в умовах карантину

26 квітня 2021, 13:00

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД

міста ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

НАКАЗ № 18

по Індустріальному районному суду міста Дніпропетровська

07 квітня 2021 року                                                     м. Дніпро

 

     «Про посилення вжитих заходів безпеки

     в умовах карантину»

 

     Відповідно до ст. ст. 24, 155, 157, 159 Закону України «Про судоустрій і статус суддів, керуючись ч. 4 ст. 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», Постановою Кабінет Міністрів України від 9 грудня 2020 року № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», із змінами, внесеними Постановою Кабінет Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 104 «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України», на виконання рішення Вищої ради правосуддя від 01 квітня 2021 року № 763/0/15-21 «Про надання уніфікованих рекомендацій для судів усіх інстанцій та юрисдикцій щодо безпечної роботи в умовах карантину», наказу голови Індустріального районного суду міста Дніпропетровська від 17 березня 2020 року № 15 «Про вжиття заходів безпеки для захисту від коронавірусної інфекції», з метою запобігання розповсюдженню інфекційних захворювань серед працівників суду та учасників судових процесів, у тому числі викликаних гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та організаційного забезпечення роботи суду в період карантину, оголошеного на території України, -

НАКАЗУЮ:

 

  1. Посилити заходи безпеки в умовах карантину, встановлені наказом голови Індустріального районного суду міста Дніпропетровська від 17 березня 2020 року № 15 «Про вжиття заходів безпеки для захисту від коронавірусної інфекції».

 

  1. Запровадити додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

 

  1. Затвердити рекомендації щодо безпечної роботи суду в умовах карантину.

 

  1. Головному спеціалісту із забезпечення зв’язків з засобами масової інформації (прес-секретарю) Індустріального районного суду міста Дніпропетровська Коваленко А.П. оприлюднити цей наказ на офіційному веб-сайті Індустріального районного суду міста Дніпропетровська за адресою в мережі Інтернет за адресою: inbox@ind.dp.court.gov.ua, розмістити на офіційному веб-сайті суду, на вході до приміщення суду та у холі суду оголошення, в яких рекомендувати учасникам судового процесу подавати будь-які заяви по суті справи, заяви з процесуальних питань та інші звернення в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі «Електронний суд», засобами поштового зв’язку.

 

  1. Керівнику апарату суду Виноградову А.С. організувати та здійснювати безпосередній контроль за проведенням санітарної обробки місць загального користування суду, вхідної групи та дверних ручок щогодини.

 

  1. Заходи, перелічені у цьому наказі, діють до моменту скасування карантину.

 

  1. Наказ довести до відома усіх працівників суду під підпис.

 

  1. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

 

 

     Голова

     Індустріального районного

     суду міста Дніпропетровська                           /підпис/                                       Ю.Ф. Шофаренко

 

 

 

«Затверджено»

Наказом голови

Індустріального районного суду

міста Дніпропетровська

від 07 квітня 2021 року № 18

 

 

Рекомендації щодо доступу до правосуддя в умовах карантину

 

1

Неухильне дотримання приписів актів Кабінету Міністрів України стосовно запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

З метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, постійно здійснювати моніторинг законодавства та доводити до відома працівників суду актуальну інформацію, неухильно дотримуватися приписів нормативно-правових актів.

2

Забезпечити право осіб на доступ до правосуддя в умовах карантину шляхом проведення судових засідань в режимі реального часу в мережі Інтернет.

У разі якщо від учасника судового провадження надійшла заява про взяти участь у засіданні у приміщенні суду, слід забезпечити розгляд справи в його присутності.

Забезпечити обізнаність широкої громадськості щодо заходів безпеки, що вживані у суді.

3

Безперервно здійснювати судочинство у невідкладних справах, які визначені процесуальними кодексами та судами (суддями).

Поняття терміновості, що визначається на розсуд судді, повинно враховувати поточну епідемічну ситуацію в районі, де знаходиться суд. Адаптивне карантинне зонування, що здійснюється МОЗ України, може бути індикатором, однак необхідно дотримуватися належної обачності з огляду на оцінку ситуації у приміщенні суду та стан учасників провадження.

4

Довести до відома учасників судових процесів можливість відкладення розгляду справ у зв’язку із карантинними заходами.

При цьому відкладення розгляду справи можливе лише у крайньому разі, лише коли його проведення з використанням електронних засобів зв’язку неможливе через процедурні та технічні причини.

5

Припинити всі заходи, не пов’язані із процесуальною діяльністю суду (круглі столи, семінари, дні відкритих дверей тощо). Для забезпечення доступності суду рекомендується всі вказані заходи замінити на он-лайн заходи.

6

Запровадити ознайомлення учасників судового процесу з матеріалами судової справи в дистанційному режимі шляхом надсилання сканкопії матеріалів судової справи на електронну адресу, зазначену у відповідній заяві, заяви про ознайомлення приймати засобами поштового та електронного зв’язку, через особистий кабінет у системі «Електронний суд»; з метою уникнення скупчення людей додатково рекомендувати працівникам апарату суду попередньо узгоджувати час відвідування суду для ознайомлення з матеріалами справи.

7

Зменшити кількість судових засідань, що призначаються для розгляду протягом робочого дня.

При цьому, враховуючи супутні ризики, скорочувати необхідно саме судові слухання (у приміщенні), а не всі слухання. Необхідно шукати можливість заміни на електронний або письмовий формат розгляду справ.

8

За можливості здійснювати розгляд справ без участі сторін, у порядку письмового провадження, крім випадків, коли участь сторін є обов’язковою.

9

Забезпечити наявність інформаційних матеріалів (щодо загальних протиепідемічних та профілактичних заходів, встановлених обмежень та умов обслуговування тощо) біля входу до закладу, в межах виділених коштів.

 

 

Рекомендації щодо організації робочого процесу в умовах карантину

 

10

Посилити заходи з охорони суду, не допускати до приміщення суду, осіб з температурою 37,2 ºС та вище та ознаками респіраторних захворювань, а також без одягненої на ніс та рот захисної маски.

11

На час дії карантину організувати гнучкий графік роботи суддів та працівників апарату суду.

12

Встановити чергування суддів для вирішення невідкладних процесуальних питань та невідкладних справ в особливих видах проваджень.

13

Здійснювати опрацювання кореспонденції в електронному вигляді (шляхом надсилання документів на офіційну електронну адресу суду як через особистий кабінет у системі «Електронний суд», так і поштою, факсом або будь якими іншими дистанційними засобами зв’язку).

За наявності технічної можливості забезпечити працівникам апарату суду можливість виконання посадових обов’язків дистанційно.

14

Обмежити особистий прийом громадян керівництвом суду, організувати прийом із дотриманням заходів, спрямованих на попередження поширення коронавірусної хвороби COVID-19, а саме: дотримання дистанції не менше двох метрів між всіма учасниками та застосування засобів індивідуального захисту, у тому числі респіраторів чи захисних масок, які закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, провітрювання приміщень.

15

Роз’яснити, що заборонено самовільне залишення місць самоізоляції, обсервації.

16

Службі персоналу суду з урахуванням вимог законодавства щодо захисту персональних даних вживати заходів для встановлення кола контактних осіб, та проведення з такими особами інструктажу згідно з пунктом 1 цих Рекомендацій; контактним особам, які не підлягають самоізоляції, пропонувати режим дистанційної (надомної) роботи.

Рекомендувати суддям та працівникам апарату суду продовжувати брати участь у підготовці та підвищенні кваліфікації в Національній школі суддів України шляхом участі в он-лайн-заходах (вебінари, тренінги, круглі столи, фахові дискусії, відеолекції, семінари-практикуми) та дистанційних навчальних курсах (безперервність навчання впродовж життя), а також проходити спеціалізовані тренінги щодо психологічної адаптації до роботи/життя в умовах карантину.

Правила роботи суду під час пандемії повинні бути розміщені на вході до суду та у приміщенні суду на видному місці.

Розглянути можливість встановлення стійки/контактних пунктів на вході у будівлі суду для подання відвідувачами документів та отримання інформації. Персоналу, що працює у цьому пункті, необхідно мати посилені захисні засоби (щитки для обличчя та/або пластикові екрани), в межах виділених коштів.

Провести інструктаж для працівників апарату суду щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції, дотримання правил респіраторної гігієни та протиепідемічних заходів.

Розробити алгоритм дій у разі виявлення випадків захворювання на коронавірусну хворобу серед суддів.

 

Рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у приміщенні та на робочому місці

 

17

Рішення про допуск осіб, які не є учасниками проваджень, приймає головуючий у засіданні суддя.

Обмежити доступ у судові засідання осіб, які не є учасниками проваджень із дотриманням принципу публічності судових процесів.

Забезпечити трансляцію судових засідань, що викликають значний інтерес громадськості, для гарантування права на справедливий і публічний судовий розгляд.

Розглянути можливість участі журналістів у судових засіданнях з розгляду справ, які викликають значний інтерес громадськості, за наявності можливості у залі судового засідання дотримуватися безпечної дистанції, розробити чіткі правила для журналістів, присутніх під час судових слухань.

18

Забезпечити помітне маркування на сидіннях та підлозі для дотримання соціальної дистанції у приміщеннях судів.

Облаштувати місця для відвідувачів на відстані 2 м одне від одного.

Під час судових засідань використовувати суддям та сторонам у справах засоби індивідуального захисту, зокрема респіратори або захисні маски, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлені самостійно.

19

Вживати заходів для уникнення скупчення людей у приміщенні суду.

20

Перед початком роботи та перед допуском до приміщень здійснювати температурний скринінг усіх працівників та відвідувачів. Працівники та відвідувачі допускаються до приміщення суду тільки в респіраторі або захисній масці, у тому числі виготовлених самостійно.

21

На вході до приміщення організовується місце для обробки рук спиртовмісними антисептиками.

Місця для обробки рук позначаються яскравими вказівниками з інформацією про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка тощо), в межах виділених коштів.

22

Дозволяється одночасне перебування відвідувачів із розрахунку не більше однієї особи на 10 кв. м площі зали.

23

Забезпечити приміщення суду рідким милом, паперовими рушниками, спиртовмісними антисептиками, в межах виділених коштів..

24

Рекомендувати працівникам суду утримуватися від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань, а в разі виникнення респіраторних симптомів утриматись від відвідування робочого місця, звернутись до сімейного лікаря та дотримуватись його рекомендацій.

У разі оформлення листка непрацездатності працівники суду відразу повинні повідомляти службу персоналу суду про підтвердження в них захворювання на коронавірусну хворобу COVID-19.

25

Мити руки не рідше одного разу на годину.

26

Здійснювати дезінфекцію приміщень суду згідно із затвердженими графіками, розміщеними для ознайомлення в місцях загального користування.

Забезпечити максимальне використання природної вентиляції (провітрювання не менше одного разу на дві години); здійснювати обробку поверхонь, яких часто торкаються руками (дверні ручки, кнопки ліфтів, поручні тощо), спиртовмістовними дезінфікуючими засобами (із вмістом не менше ніж 60% спирту) протягом робочого дня; проводити вологе прибирання приміщень не рідше ніж один раз на добу.

27

Працівники апарату суду у разі виявлення у відвідувачів ознак гострої респіраторної хвороби COVID-19 зобов’язані вжити невідкладних заходів для видалення цих осіб із приміщення суду або ізолювання їх в окремому приміщенні, а також для дезінфекції приміщення, в якому перебували такі особи.

28

Забезпечити обробку спиртовмісним антисептиком поверхонь, місць для сидіння, обладнання, дверних ручок, вимикачів у залах судових засідань після кожного судового засідання.

29

Забезпечити суддів та працівників апарату суду засобами індивідуального захисту із розрахунку одна захисна маска на три години роботи, в межах виділених коштів.

30

Забезпечити наявність при виході із приміщень суду та у залах судових засідань окремих додаткових контейнерів для збирання, зберігання та утилізації засобів індивідуального захисту, в межах виділених коштів.

31

За можливості забезпечити наявність у кабінетах постійно спиртовмісних антисептиків, забезпечити працівників суду респіраторами або захисними масками, гумовими рукавичками, в межах виділених коштів.